Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Okostelefon hülyéknek

2013.01.08. 02:02

Nem, semmi bajunk a modern technikai eszközökkel. (Amik mellesleg az elvet tekintve annyira nem is modernek, mert már jó 50 éve adottak azok az elvek, amik segítségével mondjuk egy mobiltelefont létre lehetett volna hozni. Az más kérdés, hogy a gyártási technika és a piaci kereslet miatt csak az utóbbi 15 évben terjedtek el ténylegesen.) Nincs bajunk azzal sem, hogy egy "telefont" már jórészt nem is telefonálásra használnak. Persze, hiszen egy mai mobiltelefon igazából nem is telefon, hanem egy mobiltelefonálásra alkalmassá tett kisméretű számítógépe. Csak ugye a "mobiltelefon" név rajta maradt. (Milyen hülyén hangzana, hogy telefonálásra képes kéziszámítógép? A mobil sokkal praktikusabb szó rá.) De összességében semmi gond azzal, hogy a korszerű technikai eszközök bárki számára elérhetővé váltak. Az viszont kicsit már cikibb, hogy milyen irányba halad eme készülékek fejlesztése. (Igen, ismét erősen informatikai témájú írásunkat olvassák.)

Létrehozták vala az okostelefonokat. Félreértés ne essék, már az őket megelőző "butatelefon"-generáció is technikailag számítógép volt: volt processzora, memóriája, miegymás. Csak úgynevezett beágyazott operációs rendszere volt. (Hogy ez pontosan mit jelent, nem mennék bele, mert az már nagyon informatikus dolog lenne, és azt a csekély számú olvasónkat is elriasztanánk.) Aztán megjelentek az okostelefonok. Mindössze annyiban különböznek elődeiktől, hogy legtöbbjüket "tapiképernyővel" lehet irányítani, illetve hogy nem fix, beágyazott operációs rendszerük van, hanem - bizonyos keretek között - szabadon telepíthető rá operációs rendszer. (Jó, gyakorlatilag annyira szabadon nem, de elméletileg igen.) Erre akármilyen programokat letölthetünk, telepíthetünk és használunk.

Most nyilván jön a kérdés, hogy ez miért baj? Tök jó, hogy nem csak a "belebetonozott" programokat használhatjuk, hanem akármi mást. Persze! Csakhogy ugyanezen okokból szoftveresen lazán tönkre is cseszhetjük a telót. Minden probléma nélkül telepíthetünk rá bármit, amivel aztán baromi könnyen két vállra fektethetjük a rendszert. (Aztán persze jönnek a PC-s körökben oly gyakori újratelepítések.) Miután akármilyen hozzá nem értő újgazdag telepíthet a telójára akármit, így - a szervízes munkatársak örömére - nagyon sokan brutálisan gyakran kúrják el a vadiúj telefonjukat. Ez ellen persze a gyártók megpróbálnak bizonyos módon védekezni: mondjuk úgy, hogy a hagyományos telepítők helyett mindenféle idióta "szoftverbolt" alkalmazásokból lehet letöltögetni dolgokat - amiket aztán ha a kedvük úgy tartja, le is törölhetnek a telónkról. Igen, ez a szép, új informatikai világ, ahol már azt is megmondják, hogy mit telepítsek, meg mit töröljek.
Továbbá szintén a telefonok elkúrását megelőzendő bizonyos - egyébként robotikában és mesterséges intelligencia kutatásban mindennapi - kifejezést márkanévként használó rendszereknél egyszerűen lehetetlenné tették, hogy úgynevezett rendszergazda módban használhasd a számítógépet okostelefont. Ezt persze sok, magát nagymenő informatikusnak képzelő kistini - aki Bill Gatesnek képzeli magát, csak mert Wordből írt egyszer egy ötös dogát - megpróbálja kijátszani. Aminek az lesz az eredménye, hogy csak még gyakrabban elkúrják a telefonjaikat.

Igen, ez a jövő. Ez lesz, amikor sok hülyének olyan telefont adnak, ami valljuk be, okosabb, mint ők maguk. Milyen kár, hogy ezen telefonok tulajdonosait nem lehet okosabbra cserélni...

A bejegyzés trackback címe:

https://pvtud.blog.hu/api/trackback/id/tr665004502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása