Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Elkúrtuk - facebook verzió

2012.12.01. 05:02

Igen, ismét kedvenc témánkról, a Facebookról van szó. Szó nincs arról, hogy ne szeretnénk eme közösségi oldalt (mi is jelen vagyunk, bár kissé elhanyagolt és szegényes formában), csupán itt, a stábnál rohadtul gáznak tartjuk, hogy egy oldal, csak mert piacvezetővé vált, a létező leggagyibb hibákat követi el, és olyan dolgokat csesznek el a rendszerben, amiket még egy kezdő programozónak sem lenne szabad elkövetni. Gyakorlatilag hiába vannak a saját piacukon tulajdonképpen monopol helyzetben, a bénázásaiknak köszönhetően sajnos nem lehet úgy tekinteni rá, mint egy komoly rendszerre. Hogy miket szúrtak el? Ezt gyűjtjük most össze.

Stabilitás.
Tulajdonképpen a legtöbb hiba stabilitási problémákból fakad. Bár a 99%-os rendelkezésre állás bőven biztosítva van, de azért egy stabil, komoéy rendszernél nem lenne megengedhető, hogy csak úgy, este, amikor a legtöbben használják, órákra elérhetetlenné váljon. Pedig pár hete ez többször is előfordult. Lehet, hogy csak szórványosan jelentkezik egy-egy ilyen probléma, de ez így akkor is gáz.
Az már csak apró semmiségnek tűnik, hogy az oldal néha "szétesve", vagy hiányosan jelenik meg, és csak többedik frissítés után töltődik be rendesen.

Képfeltöltés.
Csupán a probléma annyi, hogy néha nem akarja feltölteni a megadott képeket. Ez egy instabil rendszer jellemzője. Nincs ezen mit ragozni, bár megemlíteném, hogy jó ideje már használom a Facebookot, és évekig semmi fennakadás nem volt ezen funkciókkal. Most, hogy párhavonta ezt is átírják, "fejlesztik", sajnos ez a stabilitást elég negatív irányban befolyásolja.

Chat és üzenetek.
Mindkét funkció kifogástalanul működött mindaddid, amyg forradalmi újításként össze nem vonták az üzenetet, chatet és e-mailt. Maga az ötlet nem volt rossz, sőt... nagyon is jó ötlet volt, viszont a megvalósítás kritikán aluli. Apró bosszúság, hogy a chaten már csak online állapotúak lehetünk. (Pedig a "távollét" állapot bizony meglehetősen hasznos funkció volt. Nyilván az ember nem lép ki mindenből, ha csak pár percre hagyja ott a számítógépet, vagy ha például játszik egyet. Ilyenkor egyszerűen be lehetett állítani, hogy távol vagyunk, így ismerőseink tudják, hogy ha írnak, valószínűleg nem fognak hamar választ kapni. Rengeteg félreértés elkerülhető lenne ezzel a kis aprósággal. Persze ezt szépen visszafejlesztették, és már csak "online", "elérhető" lehet az ember.)
Szintén apró bosszúság, hogy rettentően következetlenül vonták össze az említett három funkciót. Például az üzenet gombra kattintva, ha online az ismerősünk, üzenetküldés helyett a chat ablak nyílik meg. (Azt meg már nem is kell említenünk, hogy ez is mennyire instabil, van, hogy nem küldi el az üzenetünket, van, hogy csak órákkal később jelzi, ha üzenetet kaptunk...)

Oldalak.
A már egyszer kitárgyalt szemétségeken túl még stabilitási gondok is felmerültek: roppant gyakori, hogy a rendszer vagy nem veszi tudomásul, ha egy odlalon közzéteszünk valamit, vagy megteszi, csak nekünk baszik kijelezni.

Persze, vannak még apróbb üzemzavarok, hibák, de úgy gondoljuk, ezek voltak a leglátványosabbak. De ez természetes dolog, egy monopol helyzetben levő cég már nem érdekelt több abban, hogy a terméke minél jobb, stabilabb, használhatóbb legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://pvtud.blog.hu/api/trackback/id/tr374940775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása