Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ismét eljő a világvége!

2012.12.20. 12:48

Igen, a mostani bulvártrendnek megfelelően a cikk pont az ellenkezőjéről fog szólni, mint amit a cím sugall. Mert manapság ez a szenzációhajhász trend. Figyeljük csak meg! Még a komolyabbnak látszó híroldalak, újságok is addig csűrik-csavarják, átvitt értelmek sorozata által értlemezik az egyes címeket, hogy végül a cím pont az ellenkezőjét fogja mondani, mint amit a cikk állít. Ez komolytalan dolog, de hát jelen esetben is feleannyian se olvasnák el ezt az írást, ha az lenne a címe, hogy "Nem lesz világvége". Persze, az ilyen szenzációhajhász címekbe bele lehet magyarázni, hogy "nem úgy gondoltuk", meg hogy "képletesen", vagy "átvitt értelemben" értettük. A gáz csak az, hogy a hírek és a tudományos írások a tényekről kellene, hogy szóljanak, és nem balfasz verbális trükközésekről.

A kezdeti agyfasz után lássuk a lényeget!

1 nap múlva itt a világvége! - Mondják ezt azok, akik szerint az utóbbi 20 évben legalább 5 világvégét éltünk meg. Volt már világvége 2000. január 1-én, mert hogy akkor kezdődik az új évezred, és ez biztos, hogy kurvanagy armageddonnal jár együtt. Aztán rájöttek, hogy valaki barom elszámolta magát, és az új évezred csak egy évvel később kezdődik, ezért kikiáltották az újabb világvégét 2001. január elsejére. (Az egyébként mellékes, hogy a tudósok rég megmondták, hogy az új évezred marhára nem 2000-ben, hanem 2001-ben kezdődik, de érdekes módon ez csak azután kezdett számítani, hogy a 2000-es világvége-hisztit átvészeltük.) Aztán persze volt világvége minden egyes jelentéktelen bolygóegyüttálláskor, a részecskegyorsító beindításakor, meg a tetszetősebb dátumok alkalmával (2011. 11. 11.), mert ugye teljesen nyilvánvaló, hogy egy mesterségesen, praktikus célból megalkotott, többször módosított naptárrendszer számjegyei fogják megjósolni a jövőbeli történéseket. Érdekes, eddig még egyszer se történt (pár fanatikus, sekélyes elméjű szektás barom rituális öngyilkosságát leszámítva) semmi rendkívüli egyik "világvége" alkalmával sem. Persze ugyanazok a befolyásolható, hiszékeny, és sokszor rendkívül kis tudású egyének, akik az egyiket elhiszik, el fogják hinni a második, harmadik, ... sokadik világvége-jóslatot is.

Sokáig lehetne elemezni az eddigi "világvégéket", de most foglalkozzunk inkább a most aktuális problémával!
Létezett réges-régen egy fejlett ókori kultúra: a maják. Nem, semmiféle futurisztikus, hiperszuperfejlett népről nincs szó, csak egy természethez közeli, tudományos felfedezésekre fogékony, és nem utolsó sorban mélyen spirituális ókori népről, mely némely tekintetben magasabb technikai szintet ért el, mint a magától rohadtul nagyra levő európai kultúra. Nem voltak sem űrhajóik, sem időgépeik, és nem sokkal tudtak többet a csillagászatról, mint egy átlagos középkori tudós. Sőt, még a sokat emlegetett naptáruk is pontatlanabb volt, mint a most használt Gergely-naptár. Szóval semmi olyasmiről nincs szó, hogy ők a jövőbe láttak, és komplex csillagászati ismeretekkel felvértezve évezredekkel később, napra pontosan megmondták, hogy mi fog történni.
Mit is csináltak a maják, ami miatt most sok hülye retteg?
Semmit, amitől félni kéne. Szerencsétlenek csak mérni akarták az időt, ehhez készítettek egy naptárat, ami az akkori gondolkodásnak megfelelően a mi naptárunktól kicsit eltérőre sikerült. Tényleg, ha már mindenki ennyit beszél a maja naptárról, tudja egyáltalán valaki, hogy ez egyáltalán hogy néz ki? Tudja valaki, hogy hogy mérték az időt? Azt, hogy egyszerre 3 naptáruk volt, és ebből csak az egyik ér most véget? Ha már ekkora a hiszti körülötte, illene legalább azt tudni, hogy miről beszélünk. (Akit tényleg érdekel, itt olvashat róla.)
Na de miért jelentené egy primitív nép naptárának lejárta világvégét? Eláruljuk: semmiért. Igazság szerint szartak rá, hogy mi lesz többezer év múlva. Persze, mint minden primitív nép, ők is kitaláltak mindenféle babonákat, mendemondákat, de ezeknek az alapja ugyanannyi, mint a mi péntek 13-ától való félelmünk. De nem jósolgattak ők semmit, mint ahogy azt most sokan állítják.
Na és egyáltalán, miért jelezne egy naptár a jövőben bármit is? Akár én magam is alkothatok egy naptárat, kitalálhatok hozzá mendemondákat, na és? Attól az jelenteni fog valamit? Hát egy nagy lófaszt. Ha két nappal később kezdik a naptárukat írni, akkor máris minden máshová kerül. És így van ez minden naptár alapú mendemondával.
Hogy miért hiszik el mégis ezt annyian? Mert egyszerűen az ostoba, szenzációhajhász médiának egyesek mindent elhisznek. Mert gondolkodni azt luxus. Ha valaki a húsvéti nyuszi világmegváltó eljövetelésről találna ki egy hangzatos sztorit, hozzácsapja valamelyik rég letűnt civilizáció pár tök oda nem illő régészeti leletét, keres hozzá valami kőkori naptármaradványt, és máris milliók fogják hinni és várni a húsvéti nyuszi világmegváltását.

Egyébiránt észrevettük, hogy közeledvén a "nagy dátumhoz", az eseménnyel kapcsolatban nyilatkozó jövendőmondók, varázslók, jósok, Jóskák és jósnők - már amelyik nem teljesen ostoba, és tudja, hogy csak néphülyítés az egész - egyre homlyosabban, megfoghatatlanul fogalmaznak a közelgő "világvégével" kapcsoaltban. Tudván, hogy az ég világon semmi nem fog történni, pláne nem december 21-én, máris elkezdenek világvége helyett "korszakváltásról" meg "lassú változásról", "szemléletváltásról" és a "világ változásáról" beszélni, meg hogy majd titta öröm meg bódottá jön. Mindezt a december 21-i világvégének beállítva. Persze ennyi erővel rá lehetne húzni a "világvégét" i. sz. 476-ra, 1492-re, 1640-re, 1848-ra, 1914-re és '18-ra, 1919-re, 1939-re, 1945-re, 1956-ra, 1989-re, meg tágabb értelemben végső soron minden évre, mert a világ folyamatosan fejlődik, mindig valami új jön, ami addig nem volt, mindig valami változik, valami más lesz. Szóval ez alapján minden év "világvége", ennek tekintetében meg akármikor ér véget egy naptár, az mindig "világvégére" esik.

A közelgő új korszakról, a pár nap múlva (szerintük) elérkező világbékéről, boldogabb, élhetőbb Földről meg csak annyit, hogy - sajnos - maja naptár vége ide vagy oda, december 21. után is ugyanúgy milliárdak fognak éhezni a világban, ugyanúgy jó ideig nem lesz béke Palesztinában, ugyanúgy katonai diktatúra fog uralkodni Burmában (vagy Mianmarban, attól függ, épp hogy nevezik magukat), ugyanúgy virágozni fog a gyermekprostitúció Sziámban Thaiföldön, ugyanúgy szarul fogunk élni, és ugyanúgy a kapitalista hatalmi réteg kizsákmányolja a tisztességes dolgozó népséget. Semmi számottevő változás nem lesz. (A világvége-hívőknek meg kéretik ezt az írást majd valamikor 2013-ban elolvasni, és csodálkozni, hogy jé, a cikk írójának igaza lett...)

A bejegyzés trackback címe:

https://pvtud.blog.hu/api/trackback/id/tr324961076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása